Eind februari (denk ik) waren P en ik tijdens onze autopuzzeltocht langs zes Groninger ook bij Ewsum in Middelstum beland. Het was toen een mistige en wat treurige dag die mooie mistige en sfeervolle foto’s opleverde. Ons plan was om later in het seizoen een keer terug te gaan om te kijken hoe de tuin bij Ewsum er dan ‘bij zou staan’. We waren nieuwsgierig, want datgene wat we in februari zagen beloofde wel het een en ander voor de zomer. Nadat we een tijdje in Aduarderzijl rond hadden gekeken was het dan ook tijd geworden om door te rijden naar Middelstum. Mijn idee was om de Sint-Hippolytuskerk te gaan bekijken voorafgaand aan een bezoekje aan de tuin bij Ewsum. De kerk bleek echter juiste op deze dag gesloten te zijn. Er stond een viskraam op het pleintje en een bakje kibbeling ging er wel goed in (want we hadden deze dag een lunchpakketje achterwege gelaten). In plaats van een kerk bekijken een bakje kibbeling eten; we vonden het wel een aardige ruil…

Paarse boerenkool

We parkeerden de auto bij Ewsum en wandelden rustig naar de tuin tegenover de theeschenkerij. Ik was totaal overdonderd door hetgeen wat ik zag en moest denken aan de woorden van dr. Fop I. Brouwer: ‘Alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit’. Die zin hoorde ik vroeger zo vaak als mijn vader naar het programma ‘Weer of geen weer’ op de radio luisterde. Het valt buiten de context van dit stukje, maar onlangs leerde ik dat dr. Fop I. Brouwer altijd in Haren gewoond heeft, behoorlijk in de buurt dus… De eerste tuin die we in Ewsum bekeken was – zoals ik al verwachtte – een gecombineerde groente- en bloementuin. Het was een paradijs voor vinders en bijen. Ik zag bloeiende artisjokken, paarse boerenkool en prachtige stoksnijbonen die bloeiden in allerlei mooie kleuren. De fruitmuur die eerder dit voorjaar een kale bedoening leek te zijn was nu veranderd in een weelderige aangelegenheid met verse appels, peren, perziken en abrikozen.

Assortiment aan rijp fruit van de fruitmuur

Bloeiende artisjok

De donjon in het water is een iconisch beeld van de borg Ewsum, natuurlijk hebben we daar ook een paar foto’s van gemaakt. De bloementuin was een explosie van kleuren en vormen. Een groepje jonge mannen van WerkPro waren bezig met het onderhoud. WerkPro begeleidt jonge mensen met ‘enige afstand tot de arbeidsmarkt’ zoals men dat tegenwoordig zo netjes zegt. Ik vond het mooi om te horen hoe een van de mannen vol trots vertelde dat de hele groep z’n best deed om te zorgen dat de tuinen er ‘netjes bij zouden staan’. Dat lukt de groep prima! Wij vonden het een verademing om hier even rond te kunnen struinen…

Deze foto vond ik op Facebook, ongeveer twee weken na ons bezoekje aan Ewsum. De nieuwe kas is inmiddels geplaatst tegenover de theeschenkerij.

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.