Nadat we eerder al een gedeelte van ‘onze eigen’ provincie Groningen hadden verkend aan de hand van één van de boekjes van Sanne Meijer had P bedacht dat we voor de afwisseling wel eens een rit door de kop van Drenthe zouden kunnen maken. Tegenwoordig valt een groot gedeelte van dit gebied onder de gemeente Noordenveld. Ik was het gelijk het haar voorstel eens. ’t Zou sowieso een mooie gelegenheid zijn eens een paar hunebedden te bekijken. Op een zonnige zondagmiddag kort voor de afgelopen kerstdagen gingen we op pad…
Veenhuizen 1 stond aan het begin van Veenhuizen waar nu Norgerhaven is, het 2e Gesticht is het huidige Gevangenismuseum en Veenhuizen 3 stond op de akker achter het huidige complex ‘Oud Bergveen’. Aan de buitenzijde van het carré waren de woningen van bewaarders gelegen. De ruimtes die aan de binnenplaats grensden werden bevolkt door de ‘verpleegden’ of te wel degenen die verplicht in Veenhuizen waren ondergebracht. Later wordt het beheer van Veenhuizen ‘overgenomen’ door de Nederlandse Staat. Veenhuizen werd een strafkolonie. Landloperij en bedelarij waren strafbaar en wie hiervoor werd opgepakt werd ‘opgezonden’ naar Veenhuizen, voor straf en heropvoeding. Alle gebouwen, huizen, wegen, bossen en landerijen, met uitzondering van de Hoofdweg, vielen onder beheer van het Ministerie van Justitie en de dienst der Domeinen. Veenhuizen was een gesloten gebied waar men alleen binnen mocht als men er daadwerkelijk iets te zoeken had. In de woningen met de stichtelijke spreuken op de gevel, ‘Orde en Tucht’, ‘Humaniteit’ of ‘Lering door Voorbeeld’, woonden de ambtenaren. Wie werkte in Veenhuizen moest er ook wonen en andersom. Aan de grootte en kenmerken van de huizen was de strenge hiërarchie af te lezen. Deze situatie duurde voort tot in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. Rond 1980 werd Veenhuizen een ‘gewoon’ dorp. Gewoon tussen aanhalingstekens, want het beeld van het dorp wordt beheerst door haar geschiedenis en door de drie nog bestaande penitentiaire inrichtingen. Veel inwoners werken nog steeds in de gevangenissen.
Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in traditionele folk- en countrymuziek, Groninger (cultuur)geschiedenis, en allerlei buitengebeuren. Vroeger trok ik er vaak op uit om meerdaagse fietstochten te maken, tegenwoordig fiets ik meer in de omgeving van de stad Groningen. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik foto's te maken van de verschillende (huis)concerten die ik bezocht. Een paar jaar geleden heb ik al mijn oude negatieven gedigitaliseerd. Deze website kwam tot stand vanuit de wens iets met de toen gedigitaliseerde negatieven te doen...
Groningen off the beaten track. Vierde deel van de autoroute oost.
Mooie foto’s en een goud verhoal over Veenhoezen.
Dank u! Een kleine onderbreking in alle oude tourneeverhalen zal niet verkeerd zijn…
Mooi gedaan weer Harry, gesmikkeld van je verhaal 👌👍
Graag gedaan Martin! Er moest even iets anders tussendoor voor de afwisseling…