Al tijdens de voorgaande zomervakantie op de Veluwe wilde ik al een keer naar Staverden fietsen. Het kwam er echter niet van. Nu we – inmiddels zijn we een jaar verder – weer onze vakantie op de Veluwe doorbrachten werd het tijd voor een tweede poging. Op een mooie, zonnige dag pakten we onze fietsen en reden we naar Staverden; vooral om een kijkje op het Landgoed Staverden te nemen. Een paar dagen eerder waren we hier al in de buurt geweest, maar we hadden (geheel terecht) het idee dat we beter iets meer tijd voor Landgoed Staverden zouden kunnen nemen.

Na een stevig eind fietsen is het natuurlijk heerlijk om een stukje appeltaart te eten…

Zo ongeveer halverwege tussen Ermelo en Elspeet ligt het stadje Staverden dat vooral bekend is geworden vanwege de aanwezigheid van landgoed Staverden. Al in 1298 kreeg Staverden stadsrechten van de Duitse koning Rudolf. Een echte stad is het echter nooit geworden. Daardoor is Staverden tegenwoordig de kleinste stad van de Benelux; in 2012 telde de stad circa 50 inwoners. De Gelderse graaf Reinoud I (1271~1326) had grootste plannen met Staverden. De stadsrechten waren een beloning voor de graaf en tegelijk een aanmoediging om de plaats verder te ontwikkelen. Dat ontwikkelen liep echter anders.

In de bierbrouwerij wordt Uddelaer gebrouwen. We hebben de gelegenheid om het bier te proeven laten lopen. In mijn ervaring gaan bier en op een warme dag ruim 30 km fietsen niet zo goed samen…

Het eerste ‘kasteel’ is gebouwd rond het jaar 1300. Het huidige ‘kasteel’ werd gebouwd in 1853 en deels in 1905, waarbij gebruik gemaakt werd van de fundamenten van het eerste ‘kasteel’ uit circa 1300. Het kasteel is niet voor het publiek toegankelijk. In het huidige koetshuis is een bierbrouwerij gevestigd en buiten het koetshuis is een mooi terras aangelegd. Wij hebben ons beperkt tot een hapje en een drankje op het terras van het koetshuis en een wandeling door de tuinen.

In de vijver (foto bovenaan deze post) zwommen mooie Koikarpers. Prachtig om te zien!
Een witte pauw is het symbool van Landgoed Staverden. Hoewel we ze niet hebben zien rondscharrelen, zijn ze wel aanwezig (onder andere) in de vorm van dit standbeeld.

Een mooi authentiek tuinhuisje in het park naast het Landgoed. Hier is ook een prima restaurant te vinden. Achteraf heb ik er spijt van dat we daar niet een hapje hebben gegeten… Misschien moeten we toch nog een keer teruggaan naar Landgoed Staverden?

Wij waren een beetje overdonderd door de grandeur van dit Landgoed. We hadden wel gelezen over het Landgoed, maar op deze mooie zonnige dag was het ons fietstochtje meer dan waard!

Vorige post Volgende post

Onderaan de post is een blokje waar u een reactie achter kunt laten. Ik stel dat zeer op prijs! U wordt gevraagd om een mailadres. Dit mailadres wordt niet gepubliceerd, maar stelt mij – als beheerder van deze site – in staat om te reageren op uw reactie.