Ik heb op Birdeyes twee keer eerder over mijn tijd als dienstplichtig militair geschreven. Deze twee posts zijn hier en hier te lezen (openen beiden op een nieuw tabblad). De eerste paar weken van mijn dienstplicht kreeg ik een nooit voltooide rijopleiding op de Frederik Henderik Kazerne in Venlo-Blerick, vervolgens verkaste ik voor de militaire vorming naar de Isabella Kazerne in Den Bosch, waarna ik een telefonistenopleiding kreeg op de Elias Beekman Kazerne in Ede-Wageningen.
Uiteindelijk kwam ik als telefonist terecht op de Johannes Post Kazerne in Havelterberg. Ik woonde destijds nog bij mijn ouders in Stadskanaal, je kan dus stellen dat ik gedurende mijn tijd als dienstplichtig militair stapje voor stapje weer terug naar het noorden kwam. Vanuit de Johannes Post Kazerne werd ik als telefonist uitbesteed aan de Amerikaanse basis in Havelterberg/Darp (een dorpje in de buurt van Steenwijk). Tja, wat zullen we ervan zeggen? Ik had er een luizenleven…
De telefonisten en telexisten werden uitbesteed aan de Amerikaanse basis. De chauffeurs van de Nederlandse eenheid 8KL-US zorgden er voor dat we vanaf de Johannes Post Kazerne naar en van de Amerikaanse basis gebracht werden (en ook brachten ze ons naar het treinstation en haalden ze ons vandaar weer op). Ik heb het een mooie tijd gevonden, buitengewoon interessant ook trouwens. Nooit heb ik geweten of er nu wel of geen kernwapens op deze basis waren opgeslagen. Nog steeds weet ik hoe ik me diende melden als er een telefoontje op 05210-12417 binnen kwam. dat telefoonnummer vergeet ik nooit weer denk ik…
Een paar jaar geleden (in 2022) waren P en ik een weekje op vakantie in Diever. ’s Avonds keken we naar de TV en tot mijn grote verwondering was er op RTV Drenthe een aflevering te zien van de zesdelige serie ‘Het mysterie van Darp’. Op het puntje van mijn stoel zat ik te kijken. Boeiende materie was het, want het ging over de periode die ik mee had gemaakt. Korte afleveringen waren het, amper 15 minuten lang; maar de makers hebben wat mij betreft aardig goed de tijdgeest van 1979 – de periode dat ik er gewerkt heb – weten te pakken.
In de eerste aflevering gaan we terug naar 1961, het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Rusland en Amerika en de NAVO stonden lijnrecht tegen over elkaar. Europa was bang dat de Russen West Europa zouden komen binnenvallen. Om dat te voorkomen wilde men tactische kernwapens kunnen inzetten.
In de tweede aflevering van ‘Het mysterie van Darp’ gaat het over de Nederlandse militairen die de raketten op de ‘Amerikaanse site’ moesten bewaken. Elke week kwam er een nieuwe lading dienstplichtigen voor een week lang ‘site-wacht’. Met doorgeladen geweren hielden ze in het pikkedonker de vijand op afstand.
In de derde aflevering van ‘Het mysterie van Darp’ gaat het over de Amerikanen. Aanvankelijk werd de site bewaakt door een klein groepje. Ze leefden in het ‘Amerikaanse hotel’ dat net buiten de site lag. Langzamerhand groeide hun aantal echter. De Amerikanen waren jong en waren dan ook te vinden in het uitgaansleven van Steenwijk of op de honkbalclub in Meppel.
In de vierde aflevering van ‘Het mysterie van Darp’ staan de vredesactivisten Ton Spijkerman, zijn vrouw Ria Duiven en dominee Harcourt Kleinfelter centraal, zij speelden een belangrijke rol bij de demonstraties. In de jaren ‘70 kwam er steeds meer weerstand tegen de vermeende opslag van kernwapens op deze plek. In 1974 wordt voor het eerst vanuit Steenwijk een zogenoemde Vredesmars tegen de aanwezigheid van kernkoppen gehouden.
In de vijfde aflevering van ‘Het mysterie van Darp’ gaat het over de inwoners van Darp en Havelterberg. Voor Willem Lijkendijk en Jan Dedden was de jaarlijkse demonstratie op Tweede Kerstdag een soort uitje. Zelf hadden de dorpelingen helemaal geen bezwaar tegen de raketbasis. De Amerikanen waren een welkome afleiding in hun bestaan.
In de zesde en laatste aflevering van ‘Het mysterie van Darp’ besteden we aandacht aan het vertrek van de Amerikanen in 1991. In 1989 viel de Berlijnse muur en kwam er een einde aan de Koude Oorlog. Voor de Amerikanen was er geen reden meer om nog langer dergelijke wapensystemen in Nederland op te slaan. Het zware materieel werd met helikopters opgehaald en op een goede dag waren ze gewoon allemaal vertrokken.
Ik heb er ooit de krant mee gehaald ongeveer aug september ’89 toen ik als beroeps militair (Genist) een atoombom simulator moest afsteken voor een infanterie eenheid op het oefenterrein ernaast. Het dorp Darp volgens De Telegraaf in rep en roer omdat men dacht dat ’t complex ontplofte.
Hoi Thijs… Mooi dat je reageert, met een mooi verhaal trouwens!
In de zomer van 1974 een week sitewacht gedaan. Zat bij 142 Vbdcie in Harderwijk. Was voor de wacht opgeleid als MAG-schutter. Het was een K.. week. Om de haverklap alarm en vanuit de Johannes Post kazerne in vliegende vaart naar de site en rennen naar het schuttersputje met MAG en een kist patronen. Wel goed voor je conditie. De laatste vrijdag op post gestaan bij de poort van de site. Kwam er een Yank die het juiste wachtwoord niet kende, onder schot met mijn Uzi naar de wachtcommandant gebracht. De knaap was behoorlijk zenuwachtig, ik trouwens ook. R. Engelkens
Dat soort verhalen heb ik destijds ook wel gehoord. Werd me ook eens verteld dat een paar konijnen het leven hadden gelaten omdat ze werden neergeschoten omdat ze in het holst van de nacht niet op opdrachten reageerden om te stoppen…
Mooie herinneringen. Die site was m’n leven van ‘87 t/m ‘89. Wat ik grappig vind is dat men zegt ‘I can neither confirm nor deny…’. Volgens Amerikaans geheime regels is het niet meer classificeert. Dat duurt pas 25 jaar. Dus, in 2017, mag men wel zeggen ‘ja’ of ‘nee’.
Ja… Dat ene zinnetje… Mooi hé?
Als TS er 4x sitewacht gedraaid; 2x in Havelte, 2x in ’t Harde. Altijd geklooi met wilde zwijnen die in die lig sleuven lagen. Waren onze grootste vijand… Wel altijd leuke tijd gehad.
Hoi Edwin, mooi dat je reageert! Dat is wat ik van iedereen mee begin te krijgen. Dat ze een mooie tijd gehad hebben. Ik ook trouwens!
Prachtige documentaire, staat in de favorieten opgeslagen.
Hoi Wilco, door ze op mijn site te zetten heb ik dat nu ook gedaan denk ik…
Wat ik mij herinner: tijdens een rijoefening van 5 Da. H.H. kwamen wij te dicht in de buurt (1966) en werden door nerveuze Amerikanen bedreigd met wapens. Liep goed af door terug te rijden.
Tja, ze stonden op scherp zullen we maar zeggen…
Mooi blog Harry! Ik heb je foto’s een aantal jaren geleden gebundeld en gedeeld, uiteraard wel aan bron vermelding gedaan. Voor de documentaire ben ik benaderd door RTV Drenthe en heb in eerste instantie nog je naam genoemd en ze gewezen op je oudere blog, ben je ooit benaderd door RTV Drenthe voor medewerking? Je foto’s die ik heb gebundeld zijn wel gebruikt voor de documentaire. Tijdens mijn militaire opleiding (AMO) 1996 waren wij veel actief rond de site, was toen nog volledig intact maar helaas niet meer operationeel. Van daaruit is mijn grote interesse ook ontstaan.
Dank voor het compliment René! Ik had meegekregen dat je eerder al foto’s had gebruikt. Ik meende al te herkennen dat er foto’s van mij voor de programma’s van RTV Drenthe zijn gebruikt destijds, maar kon dat niet echt aantonen. Ik heb de periode dat ik Darp als telefonist heb gewerkt altijd een schitterende tijd gevonden. Destijds schreef ik mijn aantekeningen op – op basis van die aantekeningen heb ik een serie van 5 posts geschreven. Eentje daarvan gaat uitgebreider in op de avonturen in Darp. Je kan die post op deze plek vinden…
Heel leuk Harry!! dankjewel voor je reactie. Die ga ik zeer zeker even lezen morgen.
Mooi ook dat je al die foto’s hebt gemaakt vroeger, helaas vroeger nooit zelf aan gedacht. Zo dom achteraf.
Goedemorgen René! Ik had (voordat ik in militaire dienst moest al een baan). Een van de eerste dingen die ik met m’n eigen verdiende geld kocht was een nieuwe fiets. Het daaropvolgende was een fototoestel. Ik sleepte dat ding werkelijk overal mee naar toe. Dat doe ik trouwens nog steeds, maar nu is de camera vervangen door een mobile telefoon… Veel plezier het het lezen van mijn oude aantekeningen!
Goedemorgen allen: Wij waren vorige week in Darp voor een bezoek van wat nog over is van het munitiemagazijncomplex. Natuurlijk de wachttoren gezien, maar het is ons niet duidelijk geworden waar het Amerikaanse Hotel heeft gestaan. Kan en wil iemand ons helpen, met uitleg over de toenmalige locatie? Wij hebben niets kunnen vinden, ook de mensen die we gevraagd hebben konden ons niet helpen. Hoor graag van jullie. Met vriendelijke groet, Eric Til
Goedemiddag Eric! Leuk dat je reageert. Samen met m’n vrouw ben ik vorig jaar op een mooie zomerdag ook wezen kijken (eigenlijk voor het eerst sinds ik daar in 1979 werkzaam was). Natuurlijk was de wachttoren eenvoudig te vinden. Die stond op de eigenlijke ‘site’. Het Amerikaanse Hotel moet circa 300 meter terug naar de doorgaande weg geplaatst zijn geweest, dat is wat ik me kan herinneren. Vóór het gebouw was een appelplaats en tussen de appelplaats en de weg was een soort brede groenstrook. Eigenlijk had je vanuit het Amerikaanse Hotel zicht op de doorgaande weg. Maar ik ben het met je eens dat het heel erg lastig is om nu – bijna 45 jaar na dato – nog exact de plek terug te vinden waar destijds het gebouw gestaan moet hebben… Vriendelijke groet, Harry Vogel
Ik ben even aan het zoeken geweest en heb een afbeelding gevonden die misschien helpen kan. Kijk eens op deze site. De eerste afbeelding geeft de plaats weer van de plek waar jij geweest bent; vanaf de Ruiterweg twee keer rechtsaf. Ik heb het idee dat het Amerikaanse Hotel net vóór de bocht rechtsaf van de Ruiterweg te vinden moet zijn geweest… Groet, Harry Vogel.
Harry, we gaan gauw weer eens die kant op.
Dank voor je snelle reactie